Simbolurile Adventului
Cel mai cunoscut simbol al Adventului, timpul de așteptare a Crăciunului este coroana de Advent, luminată de patru lumânări. O tradiție care sugerează o atmosferă caldă, de familie.
Cu lumânările care trebuie aprinse în fiecare duminică, coronița de Advent marchează trecerea timpului.
Coronița de Advent ne ajută să facem vizibil timpul de așteptare și de devenire împreună. Forma sa circulară se referă la început și sfârșit, la alfa și omega, în cadrul eternității și al unității. Un cerc care revine mereu și care poartă în sine perfecțiunea divină. Este un simbol al iubirii infinite a Domnului.
În inima iernii, natura își estompează culorile, dar strălucește cu plantele sale veșnic verzi, care nu se ofilesc. Așadar, coroana este făcută din ramuri de brad și de pin pentru a ne aminti de vitalitate și speranță.
La reuniunea de familie, cel mai mic copil este cel care trebuie să aprindă lumânările. Astăzi, cele mai multe lumânări sunt roșii, culoarea tipică a Crăciunului, dar, dacă doriți să urmați timpul liturgic, primele două ar trebui să fie mov, iar a treia roz, ca și veșmintele preoților. Cea de-a cincea lumânare – care este posibil de adăugat în ziua de Crăciun – chiar dacă este mai puțin obișnuită – ar trebui să fie albă.
Culoarea violet a lumânărilor amintește de semnificația originală și profundă a Adventului, legată de pregătirea pentru Crăciun, prin post și penitență, în timp ce culoarea roz face aluzie la bucurie, iar albul la puritatea absolută a lui Isus, lumina lumii.
Conform tradiţiei,
Prima este Lumânarea Profetului - Lumânarea speranţei sau a aşteptării vigilente.
A doua este Lumânarea Betleemului - Lumânarea chemării universale la mântuire sau a aşteptării păcii.
A treia este Lumânarea Păstorilor - Lumânarea bucuriei sau a aşteptării în răbdare.
A patra a Lumânarea Îngerilor - Lumânarea iubirii sau a aşteptării ascultătoare.
Aici găsiți coronițe de Advent:
https://www.magicflowers.ro/sărbători-de-iarnă